SPONSORED BY

maanantaina, kesäkuuta 20, 2011

Funktionaalinen ruoka ja läskibisnes, osa 1.




Tästä on puhuttu ja tätä on naisten lehdet (tälläkin hetkellä) tuppuraisenaan täynnä. Sanakaksikko kuulostaa kovin monimutkaiselta ja erikoiselta ja onko tuo oikein ruokaa ollenkaan. Jos nyt ensin opettelisi syömään oikein (=terveellisemmin) ja funtsis sitten syvemmin mitä se funktionialisminen ape oikein tarkoittaa. On vatsahappokeskustelua, happo-emästasapainoa, hormoni-tasa- ja epätasapainoa, erilaisia hiilarittomia dieettejä, ackedeja ja veehoohoota.. Miten tässä enään osaa kukaan laihduttaa kun kaikki on nykyään high sciencea ja pussikeittoja? Pitäisi kaiken lisäksi olla sinut itsensä kanssa, joutua kaivelemaan pahimmassa tapauksessa lapsuutensa traumoja (ai sieltäkö se mun tunnesyöminen tulee ja ahmimiskohtaukset juontavatkin juurensa?), tai ainakin harrastaa joogaa tai jotain rentouttavaa pilatesta kera punariisiteen, että harmonia löytyy. Kuulostaa kovin hankalalta. Pitäisiköhän ensi kesänä sittenkin suunnata Madeiran sijasta jonnekin päin Intiaa ja vetäytyä retriittiin, jossa voi rauhassa pukeutua mukavaan väljään lakanaan jossa vararengas ei kiristä, syödä pähkinöitä ja löytää sitten itsensä? Naisilla on tapana analysoida asioita, vaikka sitten kuolemaansa asti. Oli kyseessä sitten parisuhteen kuviot, työpaikan ikävät päällepäsmärit tai laihduttamisen vaikeus ja oma suhde ruokaan- kaikki ylianalysoidaan, ja hartaasti. Minulla olisikin yksi pyyntö naistenlehtien toimittajille: kirjoittakaa kerrankin ruoka/laihdutus/lifestyle/fitness-juttu, jossa mennään suoraan asiaan faktojen kautta ja yksinkertaistettuna. Vähän niinkuin olisi miehille suunnattu, samalla yksinkertaisella, suorasukaisella tyylillä kirjoitettu. Tyyliin- treenaa (kovaakin), hanki lihaksia (!!) syö tarpeeksi. Ei tarttis Kertun venkoilla jumppapallon päällä ja miettiä söiskö treenin jälkeen goijimarjakiisseliä vai raakasuklaanibsejä.

Monesti totuus on tämä: oli se sitten mitä tahansa, mitä suuhunsa laittaa, useimmat syövät yli tarpeensa. Vain lihasmassa kuluttaa energiaa (kehon muun toiminnan lisäksi), läski ei. Istutaan autossa, istutaan työpisteen ääressä, istutaan taas autossa, istutaan sohvalla, mennään nukkumaan. Ja tämä sama toistuu kaikkina seuraavina päivänä. Mitäköhän se Kertun body on, aineenvaihduntaa ylläpitävää ja ruokaa ja ravintoaineita rakastavaa lihasta vai jotain hyllyvää, mitäs luulette?

Keho on luotu liikkumaan, ja elimistöä täytyy rasittaa, jotta se pysyy terveenä ja vahvana. Mutta jos liikkumatavat ovat jäänteinä jossain koulun liikkatunnin hienhajuisissa muistoissa, täytyy nähdä hieman vaivaa. Kukaan ei tee tätä osaa työstä puolestasi. Lihaksikasta kehonrakentajan fysiikkaa on turha pelätä saavansa itselleen viikon tai vuodenkaan treenin jälkeen. Katso kuvaani- tällaisesksi ei tulla vahingossa, tällaiseksi halutaan.

Nyt jos joku bisneksestä tajuava osaisi myydä "taatusti tylsä ja tappavan" maineessa olevan kuntosalitreenin samalla innostavalla ja myyvällä tyylillä kuin esim joogan tai vapisevan pilatesvavan, niin sehän olisi hienoa! Pääse eroon jenkkakahvoista, niska-hartiasäryistä, selkäongelmistasi, migreenistä, hiirikädestä ja tenniskyynärpäästäsi! Punttitreenistä voi olla lääke moneen vaivaan, joka on alun alkajaan lähtöisin liikunnan ja aktiivisen lihasrasituksen puutteesta.

Niin, se ruoka. Kuka sitten kertoisi kaikille laihdutusta harrastaville naisille, että se ruoka jolla laihtuu löytyy (tai siis pitäisi löytyä) oman keittiösi jääkaapista ja komeroista. Ei laihdutusvalmisteiden hyllystä kaupasta. Läskibisnes on iso bisnes, sillä suuri osa ihmisistä luulee että ateriankorvikkeilla ja välipalapatukoilla on laihtumisen kanssa jotain tekemistä. Aivan kuin niiden sisältämät kalorit jotenkin mystisesti onnistuisivat polttamaan rasvaa. Haluaisinkin sanoa teille kaikille kilojen kanssa kamppaileville- unohtakaa kielteinen suhtautuminen ruokaan, kyse on joskus korvien välistä ja uuden näkemyksen omaksumisesta (johon ei tarvitse retriitissä valaistumista). Ruoan kielteinen kuva elämässä (rangaistus, huono omatunto, "kielletyt herkut" jne. jne.)on muutettava. Tämä uusi elämä on pysyvä tila, ja se on nyt ja huomenna ja viiden vuoden päästä. Kyse on siis elämäntavasta toisin sanoen, näin rautalangasta ;-). Tervetuloa uuteen elämään, jossa kieltojen sijaan sinua odottaakin ruoan suhteen vapaus tehdä valintoja. Eikö tällainen tie olisi paljon kevyempi kulkea?

8 kommenttia:

  1. Täyttä asiaa. Nykyihmisen suhtautuminen ruokaan muuttuu koko ajan sairaampaan suuntaan. Normaalin syömisen, liikkumisen ja lepäämisen pitäisi tulla luonnostaan, ilman että asioista tehdään tähtitiedettä.
    Olisi muuten mielenkiintoista joskus lukea siitä, millaista ruokaa itse syöt offilla? En ainakaan muista, että olisin nähnyt ruokapäiväkirjaa tms. blogissasi.
    Ja kiitokset vielä kivasta ja inspiroivasta blogistasi, usein tulee luettua mutta kommentointi jää aina :)

    VastaaPoista
  2. Avaudun aiheesta lisää seuraavassa kirjoituksessa. Yksi syy miksi en ole pitänyt julkista ruokapäiväkirjaa mitenkään yksityiskohtaisesti johtuu siitä, että en halua että yksikään lukija saa päähänsä, että tämä on se oikea tapa syödä tullakseen lihaksikkaasksi/ laihaksi/ kireäksi/ onnelliseksi tai joksikin muuksi. Toisekseen kilpaurheilu on kaukana normaalista liikunnan harrastamisesta, ja sen asettamat vaatimukset syömiselle (varsinkin tämän keho-lajin puitteissa) on kaukana normaaleista ja tasapainoisista syömistavoista. Mutta ruoasta joka toimii minulla- siitä lisää ensi postauksessa.
    :)Erika

    VastaaPoista
  3. Uskomattoman hyvää tekstiä, Erika! Oli ilo lukea noin selkeää ja selvästi jostain syvemmältä kumpuavaa kirjoitusta. Terveellinen ruoka ei ole mitään ydinfysiikkaa, vaikka nykyajan valmisruokaviidakossa siltä välillä tuntuukin. Lisää tällaista ja tsemppistä treeneihin!

    VastaaPoista
  4. Hei ja kiitos!Joskus nämä pitkään mietityttäneet asiat vain purskahtavat ulos.
    :)E

    VastaaPoista
  5. Voihan kahvi!

    Aivan super avaava tekstiä. Tässä syy miksi luen blogiasia, se avaa aina jotenkin tai saa stemppiä reeniin. Nyt reeni jäissä, jotta saa ressin kuriin töissä. Syksyllä ehkäpä taas tosissaan hommin :)

    VastaaPoista
  6. Ah, kiitos! Täyttä asiaa! Todellakin niin kuin sanoit, kielteinen suhtautuminen ruokaan tulisi lopettaa. Olen huomannut, että kun kovasti stressaa ruuasta ja syömisestä, on se silloin myös automaattisesti koko ajan mielessä, joka taas aihettaa "napostelua", sen jälkeen itsensä ruoskintaa ja pahaa oloa. Ja olen sentäs normaalipainoinen ihminen! Seuraava tavoite voisikin olla muuttaa sitä suhdetta ruokaan.

    VastaaPoista
  7. Tsemppistä teille, ja pitkäjänteisyyttä! Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä tuloksia, joten ette varmastikaan tee mitään väärin jos pidätte treeneistä taukoa stressin takia/ syötte itsenne kerrankin ähkyyn juhannuspöydässä (go for it)/ otatte sen keksin joka kruunaa kahvinne jne.
    :)Erika

    VastaaPoista
  8. Kiitos Erika tästä kirjoituksesta! Osui ja upposi. :)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.