SPONSORED BY

perjantaina, heinäkuuta 15, 2011

Funktionaalinen ruoka, osa 2.

May 2011




Funtionaalinen ruoka- toiminnallinen ruoka, ruoka joka täyttää jonkin funktion, eli ravinto, jolla on tarkoitus hyvinvoinnissamme, treeneistä palautumisessa sekä toimii osana kehitystä tukevassa kokonaisuudessa. Näin minä sen ajattelen.



Mutta.



Nyt täytyy muistaa että olemme tosiaan kaikki eri yksilöitä, mikä yhdelle sopii, saattaa toisen ajaa pidemmällä aikajanalla totaaliseen blokkiin, mitä palautumiseen, ruoan imeytymiseen tai jaksamiseen tulee.Hyvä vinkki kaikille treeneistä, fitneksestä ja oikeanlaisesta terveellisetä syömisestä kiinnostuneille: opi ajan kanssa tuntemaan oman kehosi toiminta ja sen tarpeet. Mikä pitää minut energisenä ilman että turhaa rasvakudosta kertyy liikaa? Syönkö kenties "bodykansan hyväksymiä bodyruokia" vain sen takia, että niin on aina tehty, ja koska niiden väitetään kuuluvan urheilijan ruokavalioon ja koska fitnessvalmentajani on näin minulle paperilla kehoittanut? Voin lohdutuksekseni sanoa tämän- fitnessvalmentajia tulee uusia kuin sieniä sateella, ja valmentaessaan suuriakin määriä kilpailijoita ja alan harrastajia, nuotit ovat useinkin samasta mapista vedettyjä (ja nyt en todellakaan viittaa yhteenkään erityiseen valmentajaan;)). Eli älä ihmettele, jos se ei toimikaan sinulla. Et ole epäonnistuja tai huono toimimaan annettujen ohjeiden mukaisesti, ehkäpä annetut ohjeet eivät vain todellakaan sovellu sinulle ja vastaa sinun tarpeitasi. Emme ole ruoansulatuksinemme ja hormonitasoinemme ja metaboliamme kanssa todellakaan identtisiä ja samalla viivalla, kuten emme treenitottumuksissammekaan ja kehonkoostumuksissa ja rakenteiltammekaan.



Tunsin tulleeni erään tien päähän vuosi sitten. Mikään, mihin oli vuosikaudet luottanut, kaikki toimintamallini ja rutiinini tuntuivat yhtäkkiä vääriltä, eivätkä enään toimineet, ja kaikki mihin olin ennen turvautunut, kaikki miten olin ennen tehnyt ja tavat joiden mukaan olin toiminut, eivät enää toimineetkaan minulla. Olin toden totta ymmälläni ja tunne oli irrationaalisen ulkopuolinen. Minun piti otta askel pari taaksepäin, hengähtää ja miettiä koko konsepti uudestaan. Mikä minut oli ajanut tähän tilaan? Olin kovin väsynyt, ja väsymys oli myös paljolti psyykistäkin. Tuntui, että suuri kantava energialataus, joka minulla aina on ollut, ja joka kantoi minua elämässäni eteenpäin oli kadoksissa. Sairastelin vähän väliä ja vatsani oireili. Kova kilpaileminen, moni sanoi. Näytät väsyneeltä.Oletko koska viimeksi pitänyt lepoa dieetetistä ja treeneistä? Sun pitää levätä, ihan kunnolla! Vedä nollausviikko tai kaksi, syö, juo kännit, tapaa ystäviä- mutta älä edes ajattele dieettejä tai treenaamista!



Hyviä neuvoja, aidosti hieman huolestuneilta kavereiltani, jotka ehkä luulivat että kisadieettaaminen oli saanut yliotteen minusta. Todellisuudessa nimenomaan treenaaminen on minun tapani elää ja voida hyvin- juominen ja ylenpalttinen syöminen ja "hunningolla elo" saa minut vain voimaan kaikin puolin pahoin, enkä muuten edes pidä humalatilasta. Minulla oli tapana kantaa muiden murheita mukanani, ja tämä oli syönyt iloani ja energiaani pikkuhiljaa. Kaverini eivät tienneet, että rakas isäni, joka on parantumaton alkoholisti, makasi sairaalassa, kolmatta kertaa pelastettuna, vihanneksena, varjona entisestään, ja että minut oli haluamattani sysätty hänen omaishoitajakseen. Kukaan muu perheestäni ei auttanut tai tukenut minua tai isääni. Onnekseni minulla oli Kimmo ja hänen tukensa. Tämä oli minulle erittäin raskasta aikaa, ja näin jälkeenpäin luulen että tämä oli taakkana selässäni ja suurin syy ilottomuuteeni. Silloin on vaikeaa onnistua jossain tehtävässä, joka vaatii sinulta 110% latauksen, jos sinulla on vain 45 % annettavana.



Tilanne isäni kohdalla ei ole muuttunut vieläkään, ja itseasiassa jatkuu hänen kuolemaansa saakka. Mutta olen oppinut itsestäni todella paljon. On asioita joita ei voi muuttaa ja joista on siten turha stressata. Elä elämääsi, rakasta itseäsi ja kehitä heikkouksiasi. Me kaikki pelkäämme jotain, meillä kaikilla on epävarmuutemme, mutta ei niistä tarvitse huolehtia, elämä kantaa!



Kun sitten sain selvitettyä itseni irti tuosta mielipahasta, alkoi ravintomuutoksetkin näkyä. Huomasin, että yksi peikko, joka vaanii vähän joka puolella on makeutusaineet. Vatsaongelmaisena olin korvannut osan päivän ruuista protskujuomilla. Tämän lisäksi proteiinijauhetta saattoi tulla palkkarissa ja aamupalalla puuron seassa, eli yhteensä huimat 120g päivässä. Ihmettelin kun vatsa oli kuin potkupallo aina iltapäivisin. Pari päivää sitten matkalla salille kuuntelin radiosta ohjelmaa mielenkiintoisesta aiheesta- tutkimuksen mukaan kevytjuomia juovien ihmisten lymfajärjestelmä ylikuormittuu ja kuona-aineet (nautitut aspartaamit sun muut e-koodit) kertyvät sinne minne kilotkin, selluliittimuhkuroiksi reisiin ja höttöksi vatsan seudulle. Ja lopputuloksena laittilimuja ja energiajuomia juovat henkilöt voivat siis jopa lihota, kiitos makeutusaineiden. Pisti vähän miettimään, vai mitä?




April 2011


Olen nyt luopunut kaikesta ylimääräisestä ja ohjenuorani on pysyä kohtuudessa, ja se toimii:). Tässä siis pari vinkkiä jaettavaksi, varsinkin teille stressiherkille herkkävatsaisille treenaajille ja dieettaajille:



- Ei stimulantteja! Pidä kahvinkin määrä parissa kupissa per päivä.



- Juo vettä ja vihreää teetä 3-4 litraa päivässä. Lisää veteen tai teehen greipinsiemenuutetta tai sitruunan mehua.



- Keinotekoiset makeutusaineet minimiin. Älä siis lisää makeuttajaa mihinkään ja pidä maustetut proteiinilisätkin tästä syystä kohtuudessa.



- Karsi kaikki ylimääräinen pois ruokavaliostasi (myös tomaattikastikkeet ja ns.vähärasvaiset kevyt kastikkeet (tsekkaa lisäainelista;)).



- Suosittelen luontaistuotteista ja vitamiinilisistä seuraavia: Candida Forte, greipinsiemen uute, magnesium, C-vitamiini, B-vitamiini, monivitamiinit, ruoansulatusentsyymit ja suolahappo-lisä. Kaikki löytyy luontaistuotekaupan hyllyltä.



- Ajoita hiilihydraattisi aamuun ja treenin jälkeiselle aterialle. Syö itsellesi sopivia hiillarilähteitä. Itse suosin tattarirouhetta (gluteeniton), kaurahiutaleita, riisiä ja vihanneksista lähinnä parsa- ja kukkakaalia.



- Kokeile myös hapankaalia lisukesalaattina.



- Vältä nopeita hiilareita. Itse en koskaan juo maltodekstriiniä sisältävää palautusjuomaa. Tämä on mielestäni aivan turha lisä urheilijalle, joka syö joka päivä 2-3 tunnin välein ja urheilee maks. tunnin kerrallaan. Ja varsinkin se on mielestäni turha nopean hiilarin lähde, joka vain nostaa veren insuliinitasoa ja aiheuttaa huonovointisuutta. Pidän aina huolen siitä että treenin jälkeen saan puhdasta hyvin imeytyvää, oikeaa ruokaa. Mutta tässäkin asiassa on monta koulukuntaa, ja tuo perinteinen palkkari voi varmasti auttaa jotakuta. (Onko kyseessä sitten plasebo-vaikutus vai mainonnan voima (lisäravinnefirmojen luoma illuusio palkkarin tarpeellisuudesta), mene ja tiedä:)).



- Proteiinit otan pääasiassa kananmunan valkuaisista, kanan rintafileistä, paistijauhelihasta, lohesta ja seistä. Vaihtelen ruoka-aineita viikon aikana.



- Pidä rasvat minimissä. Minä käytän rasvan lähteinä pellavasiemenöljyä, (5g puuroon) joskus pähkinöitä ja lisäksi CLA:ta sekä kalaöljykapseleita.



- Kaikkea kohtuudella! Älä ylisuorita, ylianalysoi, ylimurehdi jne. Muista ettei elämää voi suunnitella tai suorittaa kuin sen olisi vetänyt viivoittimella- ei ole yhtä oikeaa ja täydellistä tapaa elää.



Ja muista, mielessäsi piilee suurin voimasi. Sen avulla onnistut missä vain :).

6 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen teksti. :)

    Mitäs mieltä sie oot D-vitamiinipillereistä?

    VastaaPoista
  2. D-vitamiini on myös ehdottomasti suositeltava lisä. Itse saan sitä näin kesäisin ihan automaattisesti tarpeeksi, mutta syksyn tullen otan purkista. Ja yliannostuksina, tietty ;).

    VastaaPoista
  3. Upeaa kirjoitusta. Sinun pitäisi kirjoittaa kirja treenaamisesta ja syömisestä. Teetkö muuten valmennuksia?

    VastaaPoista
  4. Kyllä teen! "Normaalielämän" painonhallinnasta kisadieetteihin.
    Ehkäpä kirja joskus tulee. Definitely maybe;)!

    VastaaPoista
  5. Ihanaa tekstiä! Olen löytänyt idolini...:)

    VastaaPoista
  6. Kiitos, ja lämpimästi tervetuloa.
    :)E

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.