SPONSORED BY

lauantaina, toukokuuta 22, 2010

Figuring out Figure


Valitsin sitten aikoinani kilpailulajikseni body fitneksen. Siinä pärjätäkseen on ymmärtääkseni hyvä täyttää lajin asettamat kriteerit; sopivasti lihasta, hyvä rakenne, sopiva kireys jonka olisi tarkoitus luoda kokonaisuudesta eli kilpailijan fysiikasta urheilullinen mutta samalla naisellinen sekä kaunis sekä tietenkin piste i:n päällä -siisti stailaus ja viimeistely.
Tai niinhän sitä luulis.
On mielestäni melko erikoista, että amatöörikilpailuissa haluttu linjaus eroaa niin totaalisesti pro-kilpailujen kärkikilpailijoiden fysiikoista. Ja nimenomaan luulisi asian olevan toisinpäin- amatöörit olisivat pienilihaisempia ja löysempiä ja ammattilaskortin haltijat kireitä ja lihaksikkaita. Mutta näinhän ei siis olekaan. Olen miettinyt miksi tuomarit haluavat samassa lajissa (vaikka eri "leireissä") kahta niin erilaista lopputulosta? Mitkä olivatkaan siis nuo kriteerit? Mihin minun tulisi panostaa, mitä harjoitella enemmän, miten tuoda lavalla itseni esille, jotta menestyisin kilpailuissa? Olen välillä hieman ymmälläni ;-).

Body fitness (Figure) on ollut olemassa kohta kymmenen vuotta ja vieläkin se hakee itseään. Kilpailijan tai lajia seuraavan on välillä vaikea pysyä mutkissa mukana. Classic bodybuildingin tullessa mukaan IFBB:n kilpailulajeihin alkoi luokkajako olla mielestäni jo melko selvä: classicissa kehonrakennuskireät naturaalibodarit esittävät vapaaohjelman ja pullistelevat lihaksiaan vertailuissa, fitneksen fysiikkavertailuissa käännytään korkokengissä neljäsosakäännöksiä oikealle.

Muistan joskus erään valmentajan sanoneen, ettei hauiksia tarvitse niin kovasti treenata body fitnekseen. "Siellä vertaillaan kokonaisuutta ja erottuakseen lineupista on leveä hartialinja yksi tärkeimmistä elementeistä". No, minä en kyllä lakannut treenaamasta käsiä, vaan jatkoin niin kuin ennenkin, mutta yrittäen kovasti painottaa tietenkin myös olkapäiden koon kasvattamista :-)..
Onneksi niin, sillä tällä viikolla saimme (EM-joukkue) tietää uusista asennoista, joita kokeiltaisiin ensimmäistä kertaa nyt EM-kisoissa. Uudistamishaluiset ovat ehdottaneet muutoksia, jotka muuttavat oikeastaan koko vertailun hyvin toisenlaiseksi kilpailuksi kuin mihin olemme tottuneet. Eittämättä neljäsosakäännöksiä on tylsää seurata katsomosta (whaat?!:D), ja ehkäpä siksi on päätetty kokeilla nyt uutta lääkettä. Aluksi luulin ilmoitusta aprillipilaksi, mutta totta se oli! Parin päivän mielessä kypsyttelyn jälkeen aloin jo hyväksyä ajatuksen ja miettimään kilpailutilannetta ja harjoittelemaan asentoja. Tuntui hassulta nyt jännitellä (pikkuruisia) tupla-hauiksia edestä ja takaa, kun koko kevään olen yrittänyt hioa quarterturnsejä, ja ihan turhaan :-). Ihan hauskaa siitä varmasti kuitenkin tulee, toivottavasti kilpailijat muistavat kaikki muutokset kilpailujännityksen keskellä, etteivät huitele sivuposen ja tuplahauisten sekamelskassa lavalla.
Ja niin kauan kun ei tarvitse alkaa laulaa niin kaikki on hyvin!

8 kommenttia:

  1. Musta toi oli tosi erikoinen muutos nuo uudet asennot. En tiedä hyvä vai paha, mutta erikoinen.

    VastaaPoista
  2. Heippa Anzu!
    Henkilökohtaisesti olen samaa mieltä kanssasi,hyvin erikoista :-)! Säännöissä sanotaan että lihasten jännittäminen on kiellettyä, ja nyt pitääkin flexailla hauiksia. Onko niin, että isolihaksiset ja mahdollisesti myös huonompirakenteiset (esim. neliönmalliset, leveälanteiset)hyötyvät nyt tästä kokeilusta? Oli miten oli,mutta hieman ehkä käydään nyt classicin puolella?
    Minulla ensimmäinen mielleyhtymä oli nuo NABBA/WABBA figureluokat, missä kehonrakentajan fysiikalla varustetut kilpailijat heittävät poset stringeissä ja korkkareissa.
    Moni asia varmaan vielä muuttuu moneen kertaan ajan mittaan, joten katsotaan nyt rauhassa:-).
    Terkuin Erika.

    VastaaPoista
  3. Olipa oikea loistoidea.
    Jos tuo sama systeemi tulee suomen kisoihin nyt kun BF on viimein saatu suurellekin yleisölle tunnetuksi (kiitos Jutta) ja jollakin tavalla nostettu kisan profiilia..tuo muutos romuttaisi minusta koko lajin.
    Kuinka moni kilpailija loppujen lopuksi viitsii alkaa leikkimään minikehonrakentajaa korkkareissaan ja bling blingeissään??
    Yök sanon minä.

    VastaaPoista
  4. Hei Anonyymi!
    Tuo kokeiluun tuleva muutosehdotus varmastikin jakaa mielipiteitä, se on selvä. Kannattaa kuitenkin katsoa rauhassa mitä tulevaisuus tuo tullessaan;-).
    Suurelle yleisölle on varmasti ihan sama, käännytäänkö lavalla neljäsosakäännöksiä oikealle vai vasemmalle.

    VastaaPoista
  5. Suurelle yleisölle on tosiaan varmasti ihan sama niille käännöksille mutta ei sille että
    laji saisi kehonrakennusmaisia piirteitä...

    VastaaPoista
  6. Mutta jospa jo lihaksikkaampi fitness-vartalo on suurelle yleisölle kuitenkin se kehonrakennusmainen piirre sinänsä?
    Me olemme lajin sisällä niin tottuneet lihaksikkaisiin naisiin ja erotamme helposti bb-,cbb-naisen ja bf-naisen fysiikka-erot. Mutta epäilen, että suuri yleisö sitä tekee. He kauhistelevat helposti jo Gustafsberginkin pieniä lihoja:-).
    Moni lajista tietämätön on kysynyt minulta, pullistellaanko siinä (bf-kilpailuissa) lihaksia, joten mielikuva heillä ainakin on ollut enemmän kehonrakennuksesta tullutta.

    VastaaPoista
  7. Jatkan inttämistäni ;) sen puolesta että nuo asennot todella korostaisivat sitä kehonrakennusmaisuutta, nykyiset asennot taas ovat suhteellisen naisellisia ja maltillisia.

    Oli miten oli niin olet Erika mahtikunnossa ja oma suosikkityttöni pitkässä sarjassa,
    nyt vaan mitalin kiiltoa silmiin ja iloisella mielellä kohti kisaa!

    VastaaPoista
  8. Olen täysin samaa mieltä kanssasi noista asennoista, Anonyymi. Mietin vain tuossa ylempänä, että tekeekö -pelkästään- uudet asennot lajista muiden mielestä kehonrakennusmaisen, vai voisiko siihen vaikuttaa myös urheilijan ulkonäköön liittyvät normit, jouden sisään bf-fysiikkakaan ei mahdu (esim kilpauimarin fysiikka on yleisesti hyväksytty ja siispä jees mutta vähärasvainen fitness/kehonrakentajan fysiikka jakaa jo mielipiteitä).
    Ja kivahan asioista on keskustella!:-)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.